Oj vilken smakstart på 2022

Man kan ju tycka att det är tradigt att vi var tvungna att flytta och slå ihop februari- och marsturerna till en enda långtur, men såhär i efterhand kan man undra om det inte var en rätt så bra idé!

För idag var det en alldeles fantastisk dag - inte nog med att vi hade en special-dubbel-fisketur, dessutom så var vädret alldeles för vackert, fisket var rätt så bra, det kom en och annan knasig fisk och så var humör och stämning nästan ännu bättre än vanligt.

Det var som sagt vår första dubbeltur på schemat idag när vi möttes upp inför avfärd klockan sju, så det var en och annan gäspning. Dagen var väl förberedd för dubbeltävling då vi redan på platslottningen fick platser för båda tävlingarna, sedan var det den vanliga administrationen för maskbeställning och störstafisken-tävling.

Vid avfärd så började dagen som de flesta andra turer, med avfärd mot maskmannen följt av fiske på disken. Det som skiljde idag var nog mest:

  • ett alldeles fantastiskt solsken som vi inte brukar var bortskämda med
  • och att det var sjukt kallt.

De som trott att disken-fisket skulle vara kasst blev rätt så snart överbevisade om motsatsen då fisket i solskenet var riktigt trevligt. Marcus trodde nog att han låg bra till för största fisken med ett par riktigt stora spättor, men innan leendet nått alltför långt hade Sonny plockat en slätvar på över 1.3 kilo, och då var det bara att lägga tillbaka vågen och släppa tillbaka spättorna. För en sådan fisk slår man inte första taget. Dessutom kom det upp några slätvarar till, även om de inte riktigt var i samma klass.

För att vi skulle få kalla det för artfiske så följde en tur över till svenska sidan, och lite fiske efter allehanda stimfiskar (med pilk/upphängare då). Inga torskar längre som de flesta nog känner till, men det som var rätt så överraskande och som kom att påverka tävlingen till en del var de stora moln med halvstor gråsej. För när man kan man ta en sådan i minuten och dessa räknas in i tävlingsresultatet lika mycket som plattisarna så blir ju tävlingen lite skev, men det löstes snabbt genom att Niklas tutade iväg på lite sillafiske istället, där det också kom rätt så friskt med fisk - dessa hade vi dock redan tagit höjd för i reglerna (max en sill får räknas).

Vid elva så var det dags att vända på steken och köra allting baklänges, med sillafiske-sejfiske-diskenmete - det lilla intermezzo där vi testade att meta på djupet glömmer vi snabbt, för där var inte mycket att hämta. När vi sedan kom in till hamn klockan tre var det en rejält sliten och frusen samling gubbar som gick i land. För just kylan var lite av ett problem så här när man håller långturer den andra april - rätt så många fick ta paus för att värma sig, och tur är det att den där coronan nästan är glömd så att kajutan var öppen, annars hade vi blivit ännu kallare!

Dagens största var ovan nämnda slätvar på 1.3+, och då vi hade en dubbeltur var även störstafisken-potten uppdelad i två. Vinnaren av del två var även den en slätvar (de är gärna lite större de...), denna dock en bit under kilot.

Själva tävlingens resultat hittar man här. - där dagens resultat är de två första kolumnerna då dagen räknades som två separata tävlingar.


0 Comments: